II. Medzinárodné stretnutie modelárov RC ponoriek

SubRegatta 2012

Bratislava - Rača, Slovensko 8. - 9. september

Po dvoch rokoch mali modelári RC ponoriek opäť možnosť stretnúť sa v Bratislave - Rači. Podujatie s názvom SubRegatta 2012 sme organizovali po druhý krát, počas pekného septembrového víkendu. S prípravou sme začali už vo štvrtok ráno. Prvých účastníkov sme privítali už v piatok popoludní. Vzdialenejší účastníci mali možnosť bezplatne kempovať priamo v areáli kúpaliska, tento krát aj s možnostou teplej sprchy.
Program podujatia začal v sobotu dopoludnia oficiálnym otvorením a prvítaním hostí. Už po chvíli sa ocitlo pár prvých ponoriek v bazéne a v zápätí začali prichádzať aj diváci. Potešilo nás zistenie, že viacerí diváci sa (podľa ich vlastného vyjadrenia) na túto akciu tešili už mesiace dopredu, vďaka tomu, že boli o nej s predstihom informovaní. Mnohí z nich sú už naši „starí známi“, ktorých poznáme za tie roky z videnia a to umocnuje našu radosť. Potvrdzuje sa, že toto podujatie v takomto prostredí a čase má svoje čaro a je prítažlivé aj pre laickú verejnosť. Počasie nám vyšlo bezchybne. Mnohí návštevníci hlavne s deťmi, tu strávili nádherný rodinný septembrový víkend. Niektoré decká neváhali a bez otálania využili možnosť, ktorá sa im bežne len tak nenaskytne. Odskúšali si riadenie bojovej lode z II. sv. vojny USS North Carolina v mierke 1:100 s úctyhodnou dlžkou 2,2 m, ktorej zhotovite`lom je hlavný spoluorganizátor František Valček. Malým kapitánom sa táto atrakcia páčila hlavne v okamihoch, keď ju konfrontovala okolo plaviaca sa ponorka.
Našimi hosťami boli okrem domácich, už tradične aj modelári z Maďarska, Rakúska a Čiech.
Nemôžeme samozrejme zabudnúť na to najdôležitejšie a to sú predvedené exponáty a novinky. Tu treba spomenúť novinku - ponorku švédsky Hajen, ktorú priniesol Štefan Ábel z Bratislavy. Objavili sa taktiež aj dva trupy budúcich modelov ponoriek. Jedným bola nemecká XXI dlhá 1,9 m (mierka 1:40), zhotovená Lászlom Benkóm z Maďarska a druhým - trup 2,3 m dlhého anglického Vanguarda od Mária Galbavého zo Žiliny. Ten prišiel až v nedeľu, no o to sme sa jeho návšteve viac potešili. Hajen je ponorka určená na plavbu iba v periskopovej hĺbke. Je vybavená záťažovou nádržou, ktorá sa po položení na hladinu samovolne naplní cez zubové čerpadlo a ponorí sa. Čerpadlo je zapojené spolu s hĺbkovým kormidlom cez mikrospínač tak, že pri vynorovaní vyčerpáva vodu z nádrže. Odvzdušnenie nádrže je riešené trubičkou, ktorá ústi nad vežou v periskope. Toto riešenie je veľmi zaujímavé a obvzlášť vhodné na jazdenie na jazere či inej vodnej hladine mimo bazéna, kde môže hroziť nenávratné utopenie ponorky. Kedže viacerí z nás v združení nemáme dokončený model ponorky a vlastíme iba lode, tak tieto robili ciele ponorkám. Ukázali sa modely troch lodí na parný pohon a nechýbala ani plachetnica. Yamato kolegu Júliusa Krampla a spomínaná USS North Carolina boli pekným a maketovým spestrením podujatia.
Tradične nemohla chýbať atrakcia - strelecká sútaž pod názvom Lov na ponorku. „Palubný kanón“ sme opät trochu vylepšili. Dostal nový design, čierny nástrek, lahšie ovládanie a meno - „U2“. (So známou kapelou to ale nemá nic spoločné, pretože nabudúce pri tretom stretnutí to bude U3 atd... )
A ako sútaž dopadla?
Najúspešnejšie obstáli navigátor a strelec Miro Kostroun a Petr Jašek z Ústí nad Labem. A kedže obaja prišli z najväcšej diaľky, tak Miro , ktorý býva o 200 metrov ďalej než Petr, získal aj ocenenie „Long Way Participant“. Najradšej by sme boli ocenili obidvoch ale bohužial táto cena je len jedna.
Hlavnou trofejou podujatia bol putovný pohár za najrealistickejšie vyzerajúci a plaviaci sa model. Aj tento rok sme prenechali výber na divákov. Tí zobrali túto úlohu zodpovedne za čo im treba poďakovať. Pohár zostal nakoniec na Slovensku a putoval do žilinského ponorkového klubu. Získal ho Vladimír Randa s modelom nemeckej ponorky z konca II. sv. vojny typ XXI. Treba dodať, že dobrá nálada a radosť z podujatia vydržala celý víkend až do nedele popoludní, keď sme akciu ukončili malým ceremoniálom odovzdávania cien.

Na záver chceme podakovať všetkým účastníkom z ďaleka či blízka a miestnemu zastupiteľstvu Bratislavy – Rače, že spoločensky ale aj finančne podporilo našu snahu zviditelniť funkčné ponorkové modelárstvo na Slovensku.
O streleckú sútaž, guláš a „hudobný podmaz“ sa postaral náš kamarát Fero. Lucia Okuliarová a Martinka s Hankou sa starali o perfektné fungovanie bufetu. Samozrejme, ešte mnohí naši kamaráti a nadšenci sa pričinili o tú správnu pohodu. Aj tím patrí naše veľké poďakovanie.
A úplne nakoniec treba spomenúť aj to čo, nám trochu zredukovalo radosť z tejto vydarenej akcie. Bohužial, napriek enormnému nadšeniu a snahe pri organizácií sme zaznamenali zníženú účasť modelárov, t.j. tých najdôležitejších a vskutku nenahraditeľných účastníkov. Mnohí neprišli napriek tomu, že boli už dávno dopredu prihlásení. Najmasívnejší pokles účastníkov sme zaznamenali paradoxne u našich kolegov z rakúskeho klubu IGU Austria, ktorí mali vzhľadom na svoju početnú členskú základňu veľmi slabé zastúpenie. Pritom väcšina z nich to má do Bratislavy na skok. V predošlých rokoch to boli práve ich členovia, ktorí kvalitatívne a početne obohacovali naše podujatie, takže sme s nimi rátali aj teraz. Ostáva nám dúfať, že tento „výpadok“ bol zapríčinený iba zhodou nepriaznivých okolností a nebude trvalý.

text: Roman Pastorík

So všetkými priaznivcami RC modelov ponoriek sa tešíme na ďalšie,v poradí už

tretie stretnutie cez víkend 6. - 7. Septembra 2014

Team ModelBoats.sk


ponorka K u K U12 Holland Christiana Mikulicsa (AT)


Norbert Steinzer (AT) a jeho Alfa


Jaroslav Otrusina (CZ) prišiel s Akulou - Draku

Mestská časť Bratislava - Rača podporila podujatie ako morálne tak aj finančne


Mirek Kostroun (CZ) priviezol model Akuly


AS 30 Priz Petra Jaška (CZ)


 


Lászlo Benkó (HU) z Maďarska priniesol modelov niekoľko medzi nimi aj rozrobený trup nemeckej ponorky Typ XXI

Parník Remény

Ponorka Barracuda


František Valček (SK) s modelom lode USS North Carolina - BB55


G.Washington SSBN-598


Perfektná maketa lode Yamato klubového kolegu Júliusa Krampla (SK)


 

 

Mário Galbavý (SK) a jeho ponorka Typ U212 A

 

(zľava) pán Baščovanský, Dušan Prokša aMartin Velek pri obdive nového trupu Vanguarda Mária Galbavého zo Žiliny

 


Pohoda našich Žilinských kolegov

Trofeje pre výhercov

Lovci ponoriek "Best Submariner Hunter" (zľava) Mirek Kostroun a Petr Jašek obaja z Ústí nad Labem, keďže obaja prišli z najväčšej diaľky bezpochyby by si zaslúžili cenu "Long Way Participant" obaja no odmenený mohol byť iba jeden a Mirek to k nám mal iba o 200 m ďalej ako Petr

Putovný pohár tento rok získal Vladimír Randa zo Žiliny za najrealisticky spracovaný a plaviaci sa model nemeckej ponorky Typ XXI z obdobia II sv. vojny (obrázky nižšie)

--- Externé odkazy ---

ČLÁNKY

RCRevue.cz

Subregatta v Bratislavě číslo 10/2012

foto > Dušan Prokša a účastníci
text > Roman Pastorík
v Bratislave 03.03.2013